MoziBarát

Filmek, sorozatok kibeszélői, előzetesei, bemutatói.

Friss topikok

  • dienesoft23: @shitgun: Szervuszkérlek! Hadd meséljek el valamit. Ez a cikk úgy született, hogy köteleztek rá. ... (2014.03.22. 07:42) Különvélemény

Címkék

aaron (2) bemutatkozó (1) bemutató (1) előzetes (2) film (1) filmek (1) for (2) kritika (3) mozibarat (2) need (2) NFS (1) paul (2) speed (2) trailer (1) vélemény (1) Címkefelhő

Archívum

Need For Speed- Autósmozi gamereknek

2014.03.14. 08:27 dienesoft23

  Ha a Need For Speed-ről beszélünk, akkor kontroller/billentyűzet, autókázás, dögös csajok és fizikát meghazudtoló sebességmámor. Ezért szeretjük (szerettük?) a szériát, ami mostanára sajnos a gyengeségeit is felmutatta. Ennek ellenére az NFS-film jött, látott és hozta a kötelezőt!

  need-for-speed-movie-2014-trailer-aaron-paul.jpg Elöljáróban annyit engedjetek meg, hogy kijelentsem: rég nem találkoztam ilyen suttyó közönséggel, mint ami csütörtök este volt jellemző a moziteremben. Előbújtak a plázabuckalakók és valami oltári nagy parasztviselkedésről tettek tanúbizonyságot. A csámcsogás és a székem rugdosása felüdülés volt ahhoz képest, mint amilyen hangosan beszéltek a hátam mögött. Nem volt a filmnek olyan jelenete, amihez nem lett volna valamilyen megjegyzésük hangosan, a közel 2 órás mozit sikeresen végigpofázták. Még szerencse, hogy az utolsó 20 percben női segítséggel (milyen szégyenletes ez egy férfi számára! :) ) befogták.


   Eleve nem úgy ülök be egy játékadaptációs filmre, hogy magasra rakjam a mércét, amit eddig kevésszer sikerült megütni az ilyen típusú filmeknek. Van egy-két példa, ahol jól működött a film , de nem mind alkotott olyat, amire elismerőben bólintanánk. Az NFS-ben viszont nem kell csalódnunk: aki beült a moziba, tudta, hogy mit várhat el egy autós filmtől és azt maradéktalanul meg is kapta.
   Minden egyes kameraállás, amit a filmben láthattunk, kísértetiesen hasonlít a szériában megjelenő képi és vizuális beállításokra, így a film első autózós jeleneténél már érezni lehetett, hogy a hangsúly természetesen ezeken az elemeken van. Profi szinten! Teljesen átjött az a vizuális megvalósítás, amit a TV/monitor előtt is látunk játék közben, hol belső, hol külső nézetben, hol fókuszáltan lelassítva (mint ahogy a Most Wantedben is vehettük a kanyarokat).


   first-official-video-of-2014-need-for-speed-movie-0.jpgA film tökéletesen végigmegy az eddigi NFS-játékok stílusain: a Carbon-tól a Rivals-ig mindenből kapunk bőven, ami a szériát jellemzi, így nem lehet belekötni a film "adaptációs" technikájába. Nagy élmény volt 3D-ben átélni az utcai illegális versenyeket a vásznon is. A kocsik szépek, sokszor jól jött ki a képből a térhatás, ezzel abszolút növelte az élményt. Kardinális kérdés volt, hogy az autók törni fognak-e: és igen! Voltak jelenetek, ahol tropára vágták a járgányokat és nem hódoltak be a szerpentinről lepattanó autó "csodájának", mint ahogy az jellemző a játékra. Az autók éltek, semmilyen speciális "mögémontázsolós" képet nem fedeztem fel, így az egész igazinak hatott, komoly kaszkadőri munkával egyetemben. Ez az, ami miatt érdemes rávennünk magunkat a filmre, mert meg fogunk döbbenni, milyen jól néz ki, ha valami igényes és hű egy szériához.

   A történet egyébként teljesen átlagos, ami a film közepén kicsit meg is csüccsen, bár egy autós filmtől nem kell csodát várnunk. Tobey Marshall (Aaron Paul) egyszerű szerelő, aki sorra nyeri a városi versenyeket, tehetséges haverjával, Little Pete-el (Harrison Gilbertson), de pénzügyileg nem áll jól a szénájuk. Egy csúnya tragédiát követően azonban Tobey-nak bosszút kell állnia az igazságtalanság okán, így elindulva egy országos körtúrára, elegendő pénzt kell összeszednie ahhoz, hogy legnagyobb riválisát lenyomja és rendet tegyen a lelkében. Ugye milyen sablonosnak hangzik?

   need-for-speed-trailer.jpgValamilyen szinten az is, de nem tudtam rá haragudni, mert a várható eseményeken átlendített a hangulat, ami igazán megragadhatja az embert. Senki nem brillírozik kimondottan, Aaron Paultól láttunk ennél sokkal jobb szereplést is (még mindig Jesse marad és nem vedli le holmi Nissan-lakatosként), de a szövegek és a karakterek is elég gyenge lábakon lógtak és ebből komolyabb drámát nem is tudott volna kihozni. Sajnáltam, hogy a történetben semmi új, vagy nagyon meglepő nem volt, de mint mondtam: nem voltam csalódott, mert az elvárásaim nem voltak magasak, tudtam, hogy mire számíthatok. 

   Az új NFS-film elindíthat egy jó filmsorozatot, de kérdéses, hogy ugyanabba a tespedésbe jut-e majd, mint a már Barátok Közt mennyiségű résszel operáló Halálos Iramban. Jó volt, de félő, hogy tömeggyártásban durván felhígulna, mint maga az NFS-széria, így nem biztos, hogy rögtön jövőre szeretnék is egy folytatást- de arra kevés az esély, hogy nem lesz. 7/10

+ NFS hangulat zsákszámra, kimondottan jól koreografált, élő autós jelenetek
-  Sablonos szereplők, nem túl erős színészi alakítás, kissé buta párbeszédek, néhol alábbhagy az "iram"

A bejegyzés trackback címe:

https://mozibarat.blog.hu/api/trackback/id/tr935859628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása